Saturday, September 22, 2007

เรื่องของไข่

วันนี้ตื่นนอนมาก็นึกอยากกินไข่ Poached Egg ก่อนนี้เคยอยากกิน Poached Egg มาก ตอนที่ไป St. Kilda Beach ไอ้ไข่ก้อนกลมมันดูดีเชียว ตอนที่ไป Cairns AKA. เมืองอ้วก ก็เลยกินมันทุกวัน ฮ่า ฮ่า ฮ่า เป็นการล้างแค้นจนถึงกับเบื่อไข่ไปนานประมาณนึงเลยทีเดียว



นึกไปนึกมา ก็เลยมาถามป๋ากูเกิ้ลว่า ทำยังไง อ่านๆไปก็เลยคิดว่า เอาสูตรมาแปะใน blog ดีก่า เผื่อจะมีใครเอาไปลองทำ ถ้าทำแล้วเวิร์คก็มาบอกกันบ้างนะค้า...

1) Use a pan that is at least 3 inches deep so there is enough water to cover the eggs and they do not stick to the bottom of the pan. To prevent sticking, grease the pan with a little oil before filling with water.

2) Bring the poaching liquid to a boil and then reduce to a simmer before adding the eggs (bubbles should not break the surface).

3)Break each egg onto a saucer or into small cups or bowls.

4)Try creating a gentle whirlpool in the simmering water and slip your egg into the middle of that. This tends to keep the white from dissipating. Then, slip eggs carefully into slowly simmering water by lowering the lip of each egg cup 1/2-inch below the surface of the water. Let the eggs flow out. Don't put too many in the pot at one time. Immediately cover with a lid and turn off the heat.
HINT: When you poach eggs, try adding a little vinegar and salt to the water. Vinegar helps the egg to hold its shape by causing the outer layer of the egg white to congeal faster. Without it, the eggs will become skeins of protein tangling up in the water.

5) Set a timer for exactly 3 minutes for medium-firm yolks. Adjust the time up or down for runnier or firmer yolks. Cook 3 to 5 minutes, depending on firmness desired.
HINT: Don't disturb the egg once you have put it in the water!

6) Remove from water with slotted spoon. Lift each perfectly poached egg from the water with a slotted spoon, but hold it over the skillet briefly to let any water clinging to the egg drain off. Drain well before serving.

ระหว่างเปิดๆดูก็เจอตารางการต้มไข่ อันนี้เอามาฝากเหมือนเจี๊ยบโดยเฉพาะเลย

Use the following cooking times as a guide for the desired firmness for the yolk of each egg size (the whites will be firm):



แต่เวลาในตารางนี่สำหรับ Room Temperature Egg นะคะ ถ้าเอาออกมาจากตู้เย็นแล้วต้มเลยก็เผื่อเวลาไปอีกซัก 1-2 นาทีค่ะ

ปล. ดีใจกรี๊ดๆๆ วันนี้คุยโทสับกะน้องธีร์ น้องธีร์เรียกชื่อ ปุ๊ ได้แล้วด้วยยยย เรียกตั้งหลายรอบแน่ะ กรี๊ดๆๆๆ

4 comments:

Anonymous said...

เรียก ปุ๊ อิ๊ อิ๊ อิ๊ ... น่ะเหรอ ...

Anonymous said...

ขอบคุงค้าบบ เห็นมะๆ ว่าทำไข่เยิ้มมันยากอยู่เนอะ ครึ ครึ

จิงเอ๋อ.. น้องธีร์เรียก ปุ๊ อิ๊ ได้แล้วด้วย ป่านนี้น้องธีร์คงจะลืมหน้าเราไปแล้วสินะ.. (._.)\

Anonymous said...

เรียกตั้งหลายรอบแน่ะ (คิกๆๆ อิจฉาป๊ะ)

Anonymous said...

ก็.. ก็.. เหมือนเจี๊ยบมันเรียกยากนี่ เปลี่ยนชื่อดีมั้ยนะ ฮ่า ๆ ๆ พรุ่งนี้ก็จะไปเล่นกะน้องธีร์ที่วัดแล้ว เย้ เย้ ไปด้วยกันป่าวว อิ อิ อิ